Obrazovanje kroz igru - Projekat Nevid teatra u okviru projekta «Dijalog za budućnost»
Nevid teatar iz Banjaluke u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru», koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: «Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH», poziva kreativne mlade autore i mlade autorice od 18 do 30 godina da prijave svoje ideje za originalne dramske tekstove namijenjene djeci od tri do 11 godina na temu kulturnih raznolikosti u BiH, u smislu putopisa Bosnom i Hercegovinom, o gradu, opštini i selu u kojem žive, prirodnim ljepotama i životinjskom svijetu, te materijalnom i nematerijalnom blagu BiH.
Nevid, teatar, pozoriste, obrazovanje, unicef, unesco, undp, bosna, hercegovina, banjaluka, bogojno, doboj, istocno sarajevo, kiseljak, kresevo, mostar, sarajevo, travnik, tuzla, usora, dijalog za buducnost, dijalog, buducnost, zajednicki, projekat, konkurs, dramski, tekst, originalni, mladi, autori, djecija, predstava, djeca, srpski, hrvatski, bosanski, obrazovni sistem, reforma, obrazovanje, banja luka, republika srpska
794
page-template-default,page,page-id-794,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,transparent_content,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Novosti

Nevid teatar OBJAVIO REPORTAŽU O PROCESU RADA NA PROJEKTU „OBRAZOVANJE KROZ IGRU“

30. 09. 2019.

Od januara do jula 2019. godine, djeca i mladi iz 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine učila su o kulturnim raznolikostima kroz projekat Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru” koji je realizovan širom BiH u okviru projekta UN-a: „Dijalog za Budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“

Od januara do jula 2019. godine, djeca i mladi iz 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine učila su o kulturnim raznolikostima kroz projekat Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru” koji je realizovan širom BiH u okviru projekta UN-a: „Dijalog za Budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“

 

Projekat je bio namijenjen djeci i učenicima koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama, te kreativnim mladim ljudima koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama.

 

Opširnije o projektu možete pročitati i na stranici Nevid teatra: nevidteatar.com

 

Podsjećanja radi, Nevid teatar pružio je šansu, putem objavljenog Javnog konkursa, mladim autorima i autorkama od 18 do 30 godina da napišu originalne dramske tekstove namijenjene djeci uzrasta od tri do 11 godina na temu putopisa Bosnom i Hercegovinom. Mladi ljudi su mogli pisati i o problemima obrazovanja, te su mogli ponuditi konkretne ideje reforme obrazovanja u BiH. Nakon zatvaranja Javnog konkursa, svi podnosioci prijava dobili su i svoje profile na stranici projekta, a najbolji/e među njima imali su priliku u sklopu dramaturških radionica u Banjaluci, a pod mentorstvom dramske spisateljice Tanje Šljivar analizirati tekstove, istraživati i usavršavati svoje znanje.

 

Nakon održanih radionica, višestruko nagrađivani autor iz Nevid teatra, Marko Dukić napisao je novi autorski tekst za djecu „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“. Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“: „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca, „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke i „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

 

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

 

Marko Dukić iz Nevid teatra u predstavi potpisuje i režiju i koreografiju, a ujedno je i dizajner, kamerman i asistent koordinatora projekta. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Krojačice su Jela Bošković i Ljiljana Šiniković. U repertoaži montažu potpisuje Dalibor Danilović .Tehničku podršku u realizaciji projekta pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke, a koordinator projekta je Dejan Andrić.

 

Na svom gostovanju širom Bosne i Hercegovine od 7. do 24. jula, Nevid teatar izveo je predstavu u Mostaru, Tuzli, Doboju, Usori, Travniku, Kiselјaku, Kreševu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci. Sastavni dio projekta bile su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima su djeca, vođena/i od animatorke/a Maje Vujanović i Dejana Andrića, na zabavan i uzbudlјiv način učila o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike. Dio projekta bilo je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј bio da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

 

U okviru projekta, Nevid teatar izdao je i distribuirao brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar je predstavio instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su stručnjakinje iz oblasti pedagogije: Nada Marinković iz Bačke Palanke, Tijana Ćorić, Vesna Zarić i Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

 

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

USPJEŠNO ZAVRŠEN projekat Nevid teatra OBRAZOVANJE KROZ IGRU: Odigrana predstava PRINCEZA ZLATKA U KRALJEVSTVU BOJA pred prepunom salom Doma omladine u Banjaluci

29. 07. 2019.

U prepunoj sali Doma omladine u Banjaluci u srijedu, 24. jula izvođenjem predstave za djecu PRINCEZA ZLATKA U KRALJEVSTVU BOJA uspješno je završen projekat Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“, koji se provodio kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat je bio namijenjen djeci i učenicima koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama, te kreativnim mladim ljudima koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama.

 

JAVNI KONKURS ZA ORIGINALNE DRAMSKE TEKSTOVE

 

Tokom implementacije projekta koji je započeo u januaru, Nevid teatar pružio je šansu, putem objavljenog Javnog konkursa, mladim autorima i autorkama od 18 do 30 godina da napišu originalne dramske tekstove namijenjene djeci uzrasta od tri do 11 godina na temu putopisa Bosnom i Hercegovinom. Mladi/e autori/ke mogli su pisati i o problemima obrazovanja, te su mogli ponuditi konkretne ideje reforme obrazovanja u BiH. Nakon zatvaranja Javnog konkursa, svi podnosioci prijava dobili su i svoje profile na stranici projekta/mreža mladih BiH koji im omogućuju povezivanje s drugim kolegama i koleginicma iz BiH.

 

Analizu odgovora o obrazovanju i mrežu mladih BiH možete pročitati na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com.

 

DRAMATURŠKE RADIONICE

 

Izabrani/e autori/ke imali su priliku u sklopu dramaturških radionica koje su održane krajem marta u Banjaluci, u kancelariji Nevid teatra, u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar analizirati tekstove, istraživati i usavršavati svoje znanje.

 

NOVI AUTORSKI TEKST ZA DJECU

 

Nakon održanih radionica, višestruko nagrađivani autor iz Nevid teatra, Marko Dukić napisao je novi autorski tekst za djecu „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“.

Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

 

Pobjedničke tekstove možete pročitati na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com

 

INTERAKTIVNA-OBRAZOVNA PREDSTAVA ZA DJECU

 

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

 

Marko Dukić iz Nevid teatra u predstavi potpisuje i režiju i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Krojačice su Jela Bošković i Ljiljana Šiniković. Tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke, a koordinator projekta je Dejan Andrić.

 

Na svom gostovanju širom Bosne i Hercegovine od 7. do 24. jula, Nevid teatar izveo je predstavu u Mostaru, Tuzli, Doboju, Usori, Travniku, Kiselјaku, Kreševu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci.

 

DRAMSKE INTERAKTIVNE RADIONICE ZA DJECU

 

Sastavni dio projekta bile su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima su djeca, vođena/i od animatorke/a Maje Vujanović i Dejana Andrića, na zabavan i uzbudlјiv način učila o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike.

 

PREDAVANJE O INTERAKCIJI U OBRAZOVANJU DJECE KROZ IGRU

 

Dio projekta bilo je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј bio da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

 

BROŠURA „OBRAZOVANJE KROZ IGRU“

 

U okviru projekta, Nevid teatar izdao je i distribuirao brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar je predstavio instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su: Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, vaspitačica predškolske djece u Montessori Kindergarten Banja Luka Tijana Ćorić, pedagoškinja, vaspitačica predškolske djece, porodični psihoterapeut Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Vesna Zarić i profesorka razredne nastave u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

 

Brošuru možete pročitati na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com

 

 

KRATKI DOKUMENTARNI FILM O PROCESU RADA

 

Do kraja septembra 2019. godine Nevid teatar će objaviti na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com i stranici Nevid teatra: nevidteatar.com i kratki dokumentarni film o procesu rada.

 

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Nevid teatar ZAVRŠAVA DVONEDJELJNU turneju po BiH u Banjaluci u srijedu, 24. jula izvođenjem programa „Obrazovanje kroz igru“ u Domu omladine

23. 07. 2019.

Realizacijom cjelodnevnog programa u Domu omladine u Banjaluci, Nevid teatar završiće dvonedjeljnu turneju po Bosni i Hercegovini u okviru projekta Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“, koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Na svom gostovanju širom Bosne i Hercegovine, Nevid teatar izveo je program u Mostaru, Tuzli, Doboju, Usori, Travniku, Kiselјaku, Kreševu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Bugojnu, a autorska predstava Nevid teatra „Princeza Zlatka u kralјevstvu boja” biće izvedena poslednji put u okviru ove turneje, u srijedu, 24. jula u Domu omladine u Banjaluci sa početkom u 18 časova i 18 minuta.

 

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

 

Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

 

Autor teksta je Marko Dukić, koji potpisuje i režiju i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Krojačice su Jela Bošković i Ljiljana Šiniković. Tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke.

 

Sastavni dio projekta su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima djeca, vođena/i od animatorke/a Maje Vujanović i Dejana Andrića, na zabavan i uzbudlјiv način uče o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike. Dio projekta je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

 

U okviru projekta, Nevid teatar distribuira i brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar predstavlja instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su: Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, vaspitačica predškolske djece u Montessori Kindergarten Banja Luka Tijana Ćorić, pedagoškinja, vaspitačica predškolske djece, porodični psihoterapeut Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Vesna Zarić i profesorka razredne nastave u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

 

Raspored izvođenja u Domu omladine u Banjaluci, 24. juli 2019.

 

DRAMSKE RADIONICE
radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (11:00 i 11:30)
radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (12:00 i 12:40)
radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (13:20 i 13:55)

 

PRINCEZA ZLATKA U KRALJEVSTVU BOJA
Interaktivna – obrazovna predstava, 3+
Predstava počinje u 18 časova i 18 minuta.
Trajanje predstave je 60+ minuta.

 

PREDAVANJE
Tema „Uticaj dramskih radionica i interaktivnih predstava u razvoju kreativnog mišljenja kod djece“
Predavanje počinje u 19 časova i 45 minuta.
Predavanje traje 30 minuta.

 

Ulaz na sve događaje je besplatan.

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Nevid teatar putuje Bosnom i Hercegovinom: PRINCEZA ZLATKA UČI DJECU KULTURNOJ RAZNOLIKOSTI KROZ IGRU

17. 07. 2019.

Nevid teatar putuje Bosnom i Hercegovinom u okviru projekta Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“, koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Nakon premijernog izvođenja interaktivne – obrazovne predstave za djecu „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“ u Pozorištu lutaka Mostar u nedjelju, 7. jula, predstava je odigrana u Narodnom pozorištu Tuzla, Centru za kulturu i obrazovanje Doboj, sportskoj dvorani osnovne škole „Ivan fra Frano Jukić“ u Usori i Centru za kulturu opštine Travnik, a do 24. jula biće izvedena u Hrvatskom domu u Kiselјaku (17.07.), prostorijama HNK Napredak u Kreševu (18.07.), Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u okviru Baščaršijskih noći (19.07.), Centru za kulturu u Istočnom Sarajevu (21.07.), JU Sportskom – kulturnom centru u Bugojnu (22.07.) i u Domu omladine u Banjaluci (24.07.).

 

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

 

Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

 

Autor teksta je Marko Dukić, koji potpisuje i režiju i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Krojačice su Jela Bošković i Ljiljana Šiniković. Tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke.

 

Sastavni dio projekta su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima djeca, vođena od animatorke Maje Vujanović i vođeni od animatora Dejana Andrića, na zabavan i uzbudlјiv način uče o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike. Dio projekta je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

 

U okviru projekta, Nevid teatar distribuira i brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar predstavlja instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su: Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, vaspitačica predškolske djece u Montessori Kindergarten Banja Luka Tijana Ćorić, pedagoškinja, vaspitačica predškolske djece, porodični psihoterapeut Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Vesna Zarić i profesorka razredne nastave u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

 

Raspored izvođenja
PRINCEZA ZLATKA U KRALJEVSTVU BOJA
Interaktivna – obrazovna predstava, 3+

 

Predstava počinje u 18:18, osim u Istočnom Sarajevu gdje počinje 12:12
Trajanje predstave je 60+ minuta

 

DRAMSKE RADIONICE

 

Raspored radionica u Kiseljaku, Kreševu, Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci

– dvije radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (11:00 i 11:30),
– dvije radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (12:00 i 12:40),
– dvije radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (13:20 i 13:55).

Raspored radionica u Istočnom Sarajevu

– dvije radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (14:00 i 14:30),
– dvije radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (15:00 i 15:40),
– dvije radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (16:20 i 16:55).

 

PREDAVANJE
Tema „Uticaj dramskih radionica i interaktivnih predstava u razvoju kreativnog mišljenja kod djece“

 

Predavanje počinje u 19:45, osim Istočnom Sarajevu kada počinje u 17:45
Predavanje traje 30 minuta

 

—–
KISELJAK / Hrvatski dom / srijeda, 17.07.
KREŠEVO / HKD Napredak / četvrtak, 18.07.
SARAJEVO / Bosanski kulturni centar / petak, 19.07.
ISTOČNO SARAJEVO / Centar za kulturu / nedjelja, 21.07.
BUGOJNO / Kulturno-sportski centar / ponedjeljak, 22.07.
BANJALUKA / Dom omladine / srijeda, 24.07.

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Nevid teatar kreće na turneju po Bosni i Hercegovini: PREMIJERA NOVE AUTORSKE PREDSTAVE PRINCEZA ZLATKA U KRALJEVSTVU BOJA U MOSTARU

01. 07. 2019.

Nova autorska predstava Nevid teatra „Princeza Zlatka u kralјevstvu boja” biće premijerno izvedena 7. jula 2019. godine u Pozorištu lutaka Mostar sa početkom u 12 časova i 12 minuta u okviru projekta Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“, koji se sprovodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Ovim izvođenjem Nevid teatar započinje ovogodišnju turneju po BiH koja će biti realizovana u Mostaru, Tuzli, Usori, Doboju, Travniku, Bugojnu, Kiselјaku, Kreševu, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjaluci od 7. do 24. 7. 2019. godine.

 

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

 

Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

 

Autor teksta je Marko Dukić, koji potpisuje i režiju i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke.

 

Sastavni dio projekta su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima će djeca, vođena od animatora/ke, na zabavan i uzbudlјiv način učiti o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike. Dio projekta je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

 

U okviru projekta, Nevid teatar izdaje i brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar će predstaviti instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su: Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, vaspitačica predškolske djece u Montessori Kindergarten Banja Luka Tijana Ćorić, pedagoškinja, vaspitačica predškolske djece, porodični psihoterapeut Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Vesna Zarić i profesorka razredne nastave u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

 

Raspored izvođenja
PRINCEZA ZLATKA U KRALJEVSTVU BOJA
Interaktivna – obrazovna predstava, 3+

 

Predstava počinje u 18 časova i 18 minuta,
osim u Mostaru i Istočnom Sarajevu gdje počinje u 12 časova i 12 minuta
Trajanje predstave je 60+ minuta

 

DRAMSKE RADIONICE

 

Raspored radionica u Tuzli, Doboju, Usori, Kiseljaku, Kreševu, Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci

 

– dvije radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (11:00 i 11:30),
– dvije radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (12:00 i 12:40),
– dvije radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (13:20 i 13:55).

 

Raspored radionica u Mostaru i Istočnom Sarajevu

 

– dvije radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (14:00 i 14:30),
– dvije radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (15:00 i 15:40),
– dvije radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (16:20 i 16:55).

 

PREDAVANJE
Tema „Uticaj dramskih radionica i interaktivnih predstava u razvoju kreativnog mišljenja kod djece“

 

Predavanje počinje u 19 časova i 45 minuta,
osim u Mostaru i Istočnom Sarajevu kada počinje u 17 časova i 45 minuta
Predavanje traje 30 minuta

—–

MOSTAR / Pozorište lutaka Mostar / nedjelja, 7.07.
TUZLA / Narodno pozorište Tuzla / utorak, 9.07.
DOBOJ / Centar za kulturu i obrazovanje / srijeda, 10.07.
USORA / OŠ „Ivan fra Frano Jukić“ / petak, 12.07.
TRAVNIK / Centar za kulturu / ponedjeljak, 15.07.
KISELJAK / Hrvatski dom / srijeda, 17.07.
KREŠEVO / HKD Napredak / četvrtak, 18.07.
SARAJEVO / Bosanski kulturni centar / petak, 19.07.
ISTOČNO SARAJEVO / Centar za kulturu / nedjelja, 21.07.
BUGOJNO / Kulturno-sportski centar / ponedjeljak, 22.07.
BANJALUKA / Dom omladine / srijeda, 24.07.

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

POČETAK RADA NA NOVOJ PREDSTAVI u produkciji Nevid teatra: PRINCEZA ZLATKA U KRALJEVSTVU BOJA

17.06.2019.

Sedamnaestog maja u Nevid teatru počele su probe za novu predstavu „Princeza Zlatka u kralјevstvu boja“ u okviru projekta Nevid teatra «Obrazovanje kroz igru», koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Tekst je nastao po motivima dramskih tekstova, „Blago ispod krova“ Sare Velage, „Domovinom mojom“ Nedima Puriša i „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević, koji su izabrani na konkursu za originalne dramske tekstove Nevid teatra u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru».

 

Autor teksta je Marko Dukić koji u predstavi potpisuje režiju i koreografiju, a pojaviće se i u više uloga zajedno sa glumcem Nevid teatra Dejanom Andrićem. Uloga princeze Zlatke povjerena je mladoj glumici Maji Vujanović. Kostimografkinje u predstavi su Maja Mirković, dvostruka dobitnica Sterijine nagrade za kostim i Bilјana Tegeltija Bojanić, ovogodišnja dobitnica nagrade za najbolјu kostimografiju „Joakim Vujić” u paru sa Majom Mirković. Lektorka je Nataša Kecman. Tehničku podršku pružaju Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke u čijim prostorima se održavaju probe.

 

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja. Na osnovu glavnog motiva u predstavi, motiva boja, koji je preuzet iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca, poigraćemo se predrasudama u BiH i prikazaćemo djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima, bogatiji i sadržajniji svijet. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji će biti prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice. – rekao je Marko Dukić, višestruko nagrađivani autor iz Nevid teatra.

 

Premijera predstave „Princeza Zlatka u kralјevstvu boja“ u kojoj će djeca kroz igru i interakciju učiti o kulturnim raznolikostima u BiH i univerzalnim lјudskim vrijednostima biće izvedena u nedjelјu, 07. jula 2019. godine u 12 časova i 12 minuta u Pozorištu lutaka Mostar. Pored Mostara, predstava će biti izvedena u Tuzli, Usori, Doboju, Travniku, Bugojnu, Kiselјaku, Kreševu, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjaluci od 07.07 – 24.07.2019. godine.

 

Sastavni dio projekta su i dramske radionice u kojima će djeca učiti o prirodnom i životinjskom svijetu BiH koristeći osnovne dramske tehnike, kao i predavanje u kojem će biti riječi o uticaju interakcije u obrazovanju djece. Nevid teatar će u sklopu projekta izdati i distribuirati brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja će predstavlјati metodologiju rada sa djecom, a napisaće je Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, Montesori vaspitačica Tijana Ćorić, učitelјica Dušica Ilić i vaspitačica Vesna Zarić, sve tri iz Banja Luke.

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

POČINJU DRAMATURŠKE RADIONICE SA TANJOM ŠLJIVAR u okviru projekta Nevid teatra «Obrazovanje kroz igru»

26.03.2019.

U Banjaluci 28. marta 2019. godine počinju dramaturške radionice sa Tanjom Šljivar u okviru projekta Nevid teatra «Obrazovanje kroz igru», koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Na završenom konkursu Nevid teatra za originalne dramske tekstove odabrani su najbolji autorski tekstovi i to: „Blago ispod krova“ Sare Velage (24) iz Jajca, „Domovinom mojom“ Nedima Puriša (21) iz Zenice i „Gdje se sakrila ljepota?“ (23) Milice Malešević iz Banjaluke.

 

Na pitanja o impresijama, dramaturškim radionicama sa Tanjom Šljivar i o tome šta za njih predstavlja projekat «Obrazovanje kroz igru», mladi su odgovorili:

 

„Priznanje od afirmisane dramaturškinje Tanje Šljivar veoma je značajno za mene kao spisateljicu koja se po prvi put okušala u dramskom pisanju. Projekat «Obrazovanje kroz igru» za mene je ogroman korak naprijed u pogledu približavanja kulture svoj djeci, bez obzira na prebivalište, ali i vraćanje fokusa na kulturu na inovativan način.“ – Sara Velaga.

 

„Oduševljen sam što je moj dramski tekst izabran među najbolje i što ću raditi sa dramaturškinjom Tanjom Šljivar te vjerujem da će naše dramaturške radionice biti veoma uspješne, kreativne i kvalitetne. “Obrazovanje kroz igru” za mene predstavlja važan projekat namijenjen djeci, mladima i cjelokupnoj zajednici sa jasnim ciljem učenja najprije najmlađih i sa naglaskom na obrazovanje i razvijanje svijesti da su različitosti bogatstvo, a nikako prepreka za dalji razvoj društva“ – Nedim Puriš.

 

“Činjenica da će nešto što sam napisala izmamiti osmjehe brojnoj djeci čini me neopisivo srećnom, ponosnom, a prije svega zahvalnoj Nevid Teatru jer nam je prvenstveno pružio priliku. Kada sam saznala da je naše drame pregledala Tanja Šljivar, tek tada sam osjetila pravu tremu. Radujem se radionicama koje slijede i vjerujem u uspješnost našeg projekta, jer ga radimo s ljubavlju.” – Milica Malešević.

 

Izabrani autori i autorke imaće priliku u sklopu dramaturških radionica u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar od tri teksta kreirati jedan zajednički izvedbeni kolaž koji će dalje služiti kao predložak za interaktivnu – obrazovnu predstavu za djecu uzrasta od tri do 11 godina i koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta 2019. godine. Dramaturške radionice biće održane od 28. do 30.03.2019. godine u kancelariji Nevid teatra u Banjaluci.

 

Na pitanje o tome šta za nju predstavlja projekat «Obrazovanje kroz igru» i dramske radionice sa mladim kreativcima, višenagrađivana dramska spisateljica i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Tanja Šljivar je odgovorila:

 

„Projekat «Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra značajan je zbog decentralizacije kulture, i omogućavanja pristupa kulturno-obrazovno-zabavnim sadržajima za najmlađu publiku – kako u većim gradskim centrima, tako i u manjim sredinama gdje je ovakva vrsta teatarskog događaja od posebnog značaja. Rad Nevid teatra pratim već godinama, i kako je ovo naša prva saradnja, sigurna sam da će donijeti dobre rezultate, naročito zato što dijelimo iste estetičke i etičke vrijednosti, mislim o pozorištu slične i trenutno smo zagledani u istom pravcu – pljeskanja mnogobrojnih dječijih ruku. Što se tiče radionica, i rada s mladim piscima na tekstu, to u ovom trenutku predstavlja za mene mogućnost učenja, ponovnog i zajedničkog – jednih od drugih. Radioničarski tip rada omogućava fluidniju razmjenu čiji će cilj biti nastanak jednog teksta za izvođenje, čije će autorstvo biti kolektivno i dijeljeno. Jedna od rijetkih stvari koju imam priliku da uradim u rodnom gradu govori o sličnim senzibilitetima, mene, Nevid teatra, mladih autora i autorki, i na kraju zajedničke želje za komunikacijom s najmlađom publikom u 11 gradova u BiH.“

 

Implementacijom projekta «Obrazovanje kroz igru» Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

ODABRANI NAJBOLJI DRAMSKI TEKSTOVI u okviru projekta Nevid teatra «Obrazovanje kroz igru»

14.03.2019.

Dramaturškinja Tanja Šljivar odabrala je tri najbolja dramska teksta pristigla na javni konkurs za originalne dramske tekstove Nevid teatra u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru», koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Kulturne raznolikosti u BiH glavna je tema dramskih tekstova mladih autora i autorki iz Brčkog, Zenice, Gornje Kamenice, Nevesinja, Kiseljaka, Jablanice, Banjaluke, Visokog, Gradiške i Jajca koji su pisali i o problemima obrazovnog sistema i reformi obrazovanja Bosne i Hercegovine. Analizu odgovora o obrazovanju možete pročitati na web stranici projekta: https://obrazovanjekrozigru.com/analiza/

 

Najbolji autorski dramski tekstovi su: Sara Velaga (24) iz Jajca sa tekstom „Blago ispod krova“, Nedim Puriš (21) iz Zenice sa tekstom „Domovinom mojom“ i Milica Malešević (23) iz Banja Luke sa tekstom „Gdje se sakrila ljepota?“

 

Tekstovi troje odabranih autora/ki su se izdvojili kako po inovativnosti forme i jezika i tako i po pristupu temi konkursa. Autorke Velaga i Malešević pokazuju visok stepen razumijevanja forme dramskog teksta pisanog za djecu i dječije pozorište, a autor Puriš je temeljno istražio i raspisao neke od tematskih okosnica konkursa. – izjavila je selektorka Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljica i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Izabrani autori i autorke imaće priliku u sklopu dramaturških radionica u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar od tri teksta kreirati jedan zajednički izvedbeni kolaž koji će dalje služiti kao predložak za interaktivnu – obrazovnu predstavu za djecu uzrasta od tri do 11 godina i koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta 2019. godine.

 

Dramaturške radionice biće održane od 28. do 30.03.2019. godine u Banjaluci.

 

Implementacijom projekta «Obrazovanje kroz igru» Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

ZATVOREN JAVNI KONKURS ZA ORIGINALNE DRAMSKE TEKSTOVE u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru»

04.03.2019.

U nedjelju, 03.03.2019. godine u 23 časa i 59 minuta zatvoren je javni konkurs Nevid teatra u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru», koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Kulturne raznolikosti u BiH glavna je tema dramskih tekstova mladih autora i autorki iz Brčkog, Zenice, Gornje Kamenice, Nevesinja, Kiseljaka, Jablanice, Banjaluke, Visokog, Gradiške i Jajca koji su pisali i o problemima obrazovnog sistema i reformi obrazovanja Bosne i Hercegovine.

 

Rezultati konkursa i analiza odgovora biće objavljeni 14.03.2019. godine na web stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

 

Implementacijom projekta «Obrazovanje kroz igru» Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

 

Najbolje autorske tekstova izabraće Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljica i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, koja će kroz dramaturške radionice sa izabranim autorima i autorkama analizirati tekstove, istraživati i usavršavati njihovo znanje od 28. do 30.03. u Banjaluci.

 

Odabrani dramski tekstovi će potom biti povezani u jednu tekstualnu cjelinu na osnovu koje će nastati interaktivna-obrazovna predstava za djecu uzrasta od tri do 11 godina koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta 2019. godine.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a generalni medijski pokrovitelji su: BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat «Dijalog za budućnost» je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

PRODUŽENO TRAJANJE Javnog konkursa za originalne dramske tekstove u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru»

29.01.2019.

Nevid teatar iz Banjaluke obavještava da je produženo trajanje Javnog konkursa za orginalne dramske tekstove u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru», koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a „Dijalog za budućnost”.

 

Podsjećamo da je Nevid tearar u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru» pozvao kreativne mlade autore i autorke od 18 do 30 godina koji žive u BiH da prijave svoje ideje za originalne dramske tekstove namijenjene djeci uzrasta od tri do 11 godina na temu kulturnih raznolikosti u BiH, u smislu putopisa Bosnom i Hercegovinom, o gradu, opštini i selu u kojem žive, prirodnim ljepotama i životinjskom svijetu, te materijalnom i nematerijalnom blagu BiH.

 

Pored originalnog dramskog teksta, mladi autori i mlade autorke imaju priliku da pišu o problemima obrazovnog sistema u BiH i ponude konkretne ideje ka reformi obrazovanja, kao i razloge zašto žele istražiti temu obrazovanja i kulturnih raznolikosti u BiH.

 

Konkurs je otvoren do 03. marta 2019. godine do 23 časa i 59 minuta.

 

Za više informacija o pravilima učešća, nagradama i rezultatima konkursa možete pročitati na stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a generalni medijski pokrovitelji su: BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat «Dijalog za budućnost» je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

Nevid teatar raspisuje JAVNI KONKURS ZA ORIGINALNE DRAMSKE TEKSTOVE u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru»

21.01.2019.

Nevid teatar iz Banjaluke u okviru projekta «Obrazovanje kroz igru», koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“, poziva kreativne mlade autore i autorice od 18 do 30 godina koji žive u BiH da prijave svoje ideje za originalne dramske tekstove namijenjene djeci uzrasta od tri do 11 godina na temu kulturnih raznolikosti u BiH, u smislu putopisa Bosnom i Hercegovinom, o gradu, opštini i selu u kojem žive, prirodnim ljepotama i životinjskom svijetu, te materijalnom i nematerijalnom blagu BiH.

 

Pored originalnog dramskog teksta, autori i autorice imaće priliku da pišu o problemima obrazovnog sistema u BiH i ponude konkretne ideje ka reformi obrazovanja, kao i razloge zašto žele istražiti temu obrazovanja i kulturnih raznolikosti u BiH.

 

Konkurs je otvoren od 21. januara i trajaće do 22. februara 2019. godine do 23 časa i 59 minuta.

 

Od tri do šest najboljih dramskih tekstova biće povezano u jednu tekstualnu cjelinu na osnovu koje će nastati interaktivna-obrazovna predstava za djecu uzrasta od tri do 11 godina koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta 2019. godine.

 

Implementacijom projekta «Obrazovanje kroz igru» Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

 

Za više informacija o pravilima učešća, nagradama i rezultatima konkursa možete pročitati na stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

 

«Obrazovanje kroz igru» Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a generalni medijski pokrovitelji su: BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

———

Zajednički projekat «Dijalog za budućnost» je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

UČENJE O KULTURNIM RAZNOLIKOSTIMA KROZ IGRU Projekat Nevid teatra «Obrazovanje kroz igru» u 11 gradova i opština BiH u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija «Dijalog za budućnost»

14.01.2019.

Od januara do avgusta 2019. godine, djeca i mladi iz 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine učiće o kulturnim raznolikostima kroz projekat Nevid teatra «Obrazovanje kroz igru» koji se realizuje u okviru projekta «Dijalog za budućnost» koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» će obuhvatiti djecu i učenike/ice koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama te kreativne mlade ljude koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama. Cilj je da kroz ovaj projekat steknu i prošire znanja o vrijednostima kulturoloških raznolikosti u BiH i povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

 

Pored podizanja svijesti javnosti o vrijednostima kulturnih raznolikosti i problemima obrazovnog sistema u BiH, ciljevi projekta su i povećanje učešća i uticaja mladih za pitanja koja utiču na programe međukulturalnog razvoja i reformi u BiH, te unapređenje interkulturalnog dijaloga. Projekat će se implementirati širom Bosne i Hercegovine, a posebne aktivnosti biće realizovane u Banjaluci, Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiseljaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli i Usori.

 

«Obrazovanje kroz igru», jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru projekta «Dijalog za budućnost»: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH čiji je cilj dugoročna izgradnja mira i poboljšanja društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

 

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

———

Zajednički projekat «Dijalog za budućnost» je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.