Obrazovni program-Nevid teatar

Obrazovni program Nevid teatra u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci 19. i 20. februara

(15. 2. 2021.) Obrazovni program koji organizuje Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru biće održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci, 19. i 20. februara.

Prvog dana programa sa početkom u 17 časova biće održano predavanje na temu Kako i zašto djeca uče kroz igru?” u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišljenja putem umjetnosti na kojem će biti predstavljena i analiza odgovora o obrazovanju koja je nastala kao rezultat Javnog regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za djecu.

„Igra je sastavni dio života svake osobe i kao takva nije vezana samo za period djetinjstva, već i mladosti i odraslog doba. Predavanje će učesnicima ponuditi bolji uvid u to koliko je igra korisna aktivnost i na koji način djeca kroz igru istovremeno uče, napreduju u razvoju i prevazilaze različite prepreke”, izjavila je doktorka psiholoških nauka Ivana Zečević, predavač.

Nakon predavanja posjetioci će imati priliku da poslušaju Albert B. Savić & The Invisibles a od 19 časova i 30 minuta u svrhu obrazovanja pozorišne publike biće premijerno prikazan animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle u produkciji Nevid teatra, autora i reditelja Marka Dukića, koji potpisuje i ilustracije, dizajn likova, animaciju, muziku, zvučne efekte i montažu. Naratorka je Smiljana Marinković, lektorka Nataša Kecman, flauta Nataša Vukojević Dukić i dizajn zvuka Albert Bojan Savić.

U okviru programa prvog dana biće promovisana i ilustrovana knjiga 15 bajki i basni za djecu, te audio-knjiga i verzija audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju koja je nastala po Easy to Read (lako za čitanje eng. prev.) standardima. Ilustracije su djelo Marka Dukića a bajke i basne djeci čitaju: Svjetlana Andrić, Marko Dukić i Dejan Andrić. Muziku i režiju potpisuje Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dizajn zvuka Albert Bojan Savić i flauta Nataša Vukojević Dukić.

„Easy to Read standardi su evropski standardi kojima se ostvaruje pravo na pristupačne informacije svim osobama, posebno osobama s invaliditetom. Standarde čini set pravila čijom primjenom se osigurava da kreirani materijal sadrži informacije koje su lako čitljive i razumljive, odnosno čini da sadržaj bude lagan za čitanje”, izjavila je Lejla Kafedžić, saradnica Nevid teatra na prilagođavanju tekstova po Easy to Read standardima.

Drugog dana programa, u subotu 20. februara sa početkom u 19.45 biće realizovano Javno čitanje bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regionu i tom prilikom Nevid teatar će ugostiti autore i autorke iz Beograda, Sarajeva, Trebinja, Niša, Viteza i Mostara koji će imati priliku da javno predstave svoje priče.

Oba događaja Nevid teatar će uživo prenositi putem svoje Fejsbuk stranice a ulaz će biti besplatan.

Do kraja implementacije projekta, u okviru turneje, koja počinje 27. februara a trajaće do 13. marta, Nevid teatar odigraće interaktivnu predstavu za djecu i odrasle Princeza Zlatka u kraljevstvu boja, autora i reditelja Marka Dukića i realizovati 20 dramskih interaktivnih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti u 10 gradova Srbije: Smederevu, Pančevu, Šapcu, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Nišu i Beogradu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić a dramske interaktivne radionice vodiće glumci/animatori sa višegodišnjim iskustvima u radu sa djecom, Maja Vujanović i Dejan Andrić.

Projekat „Obrazovanje kroz igru” implementira Nevid teatar u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021. godine u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Projekat sufinansiraju Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.

 

No Comments

Post A Comment