Izabrane najbolje bajke i basne za djecu regionalnog konkursa u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru”

(29. 10. 2020.) Među 368 priča pristiglih iz 110 gradova i opština Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore na Javni regionalni konkurs za originalne bajke i basne za djecu u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” koji implementira Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije kroz zajednički regionalni projekat UN-a „Dijalog za budućnost”, žiri u sastavu Aleksandra Čvorović i umjetnici iz Nevid teatra, izabrao je najbolje bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti.

Zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih prijava, odlučeno je da bude izabrano 15, umjesto prvobitno planiranih 10 bajki i basni, uz povećanje nagradnog fonda za najbolje autore i autorke. Zbog ovih razloga, prolongirana je i objava rezultata.

Izabrane su sljedeće bajke i basne: „Basna o pčeli i pužu”, čiji je autor Muris Žigonja iz Viteza (Bosna i Hercegovina), „Kengurova želja” autorke Katarine Krstajić iz Beograda (Srbija), „Crna ovca” autorke Tamare Senić iz Podgorice (Crna Gora), Crvenka na Pasjem Brdu”, autorke Ivone Momirović iz Niša (Srbija), „Legenda o Jetiju”, autora Dubravka Bobana iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), „Praskozorje sumraka”, autora Miloša Petkovića iz Niša (Srbija), „Čudesni Pečurak”, autorke Dubravke Vujinović iz Trebinja (Bosna i Hercegovina), „Gospodar visina i neuhvatljivi ronilac” autora Aleksandra Teokarevića iz Beograda (Srbija), „Zli Prah i mladi  vjetar Spaljenko” autorke Biljane Obradović iz Bijelog Polja (Crna Gora), „Gde ježić spava” autorke Milice Konstantinović Stanojević iz Sremske Mitrovice (Srbija), „Bajka sa Ostrva vječnog proljeća”, autora Igora Vučka iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), „Dječak Neal otkriva ljepote različitosti”, autorke Ćere Imširović iz Zenice (Bosna i Hercegovina), „Čuda se dobrim djelima stvaraju Kako su Dan i Jutra popravili zlog čarobnjaka”, autorke Dženite Hrnjičić iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), „Kako je mala izviđačka družina pronašla sreću”, autorki Tee Katice i Amile Masleše / Scout Sisters BH iz Mostara (Bosna i Hercegovina) i „Princeza i svetioničar”, autorke Danijele Lazendić iz Banjaluke (Bosna i Hercegovina).

„Naša želja je da izabrane priče djeci prenesu duboke i plemenite poruke o različitim kulturama, poštovanju drugih i drugačijih, suzbijanju predrasuda, širenju dobrih namjera i tolerantnosti. U obilju neadekvatnih sadržaja, kojima je izložena osjetljiva dječija psiha, nastojali smo izabranim bajkama i basnama da ponudimo ostrvo dobrote i topline, da posijemo plodno sjeme koje rađa miroljubivost, empatiju i sve najviše ljudske vrijednosti, jer smatramo da je savremenom djetetu neophodna takva vrsta vaspitanja i usmjerenja. Nadamo se da će knjige biti uspješan kolaž priča 16 nadarenih ljudi, koje je sretno povezala humana ideja da djeci približe kulturne različitosti”, izjavila je Aleksandra Čvorović, književnica iz Banjaluke.

Obrazloženje žirija možete pročitati na veb stranici projekta : obrazovanjekrozigru.com/obrazlozenje-zirija/

Najbolji autori i autorke podijeliće nagradni fond u iznosu od 4.500,00 KM. Svaka od 15 izabranih priča dobiće novčanu nagradu u iznosu od 300 KM a na osnovu izabranih bajki ili basni za djecu, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu, kao i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju. Takođe, na veb sajtu projekta biće dostupna elektronska verzija ilustrovane knjige.

U okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” biće organizovan i dvodnevni obrazovni program u Banjaluci. Umjesto krajem novembra, kako je prvobitno najavljeno, zbog trenutne epidiemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona, program će biti realizovan u februaru 2021. godine. Prvog dana biće održano predavanje na temu obrazovanja djece i mladih u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišlјenja putem umjetnosti na kojem će biti predstavljena i analiza odgovora o obrazovanju. Drugog dana biće realizovano Javno čitanje najlјepših bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regionu i tom prilikom Nevid teatar će ugostiti 16 najbolјih autora/ki iz regiona. Oba događaja Nevid teatar će uživo prenositi.

Radi obrazovanja pozorišne publike Nevid teatar će kreirati animirani multimedijalni pozorišni bonton a u februaru i martu 2021. godine, odigraće i interaktivnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” i realizovati 20 dramskih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti u 10 gradova Srbije: Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Rezultate konkursa, analizu odgovora o obrazovanju i mrežu regiona svih autora/ki i učesnika/ica konkursa Nevid teatra, možete pročitati na veb stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

Projekat sufinansiraju Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.

No Comments

Post A Comment