Javni regionalni konkurs za originalne bajke i basne za djecu u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“

(15. 7. 2020.)  Nevid teatar iz Banjaluke u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“, koji se realizuje kroz Zajednički regionalni program Ujedinjenih nacija „Dijalog za budućnost”, poziva sve autore/ke, bez obzira na starosnu dob, koji žive u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori da napišu originalne bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti.

Osim originalnog teksta, možete pisati i o problemima obrazovnog sistema u državi u kojoj živite te navesti konkretne ideje reforme obrazovanja. Prijaviti se mogu i svi/e koji/e žele poslati samo mišljenje o obrazovanju i predložiti odgovarajuće ideje.

 

Pravila učešća

 

Konkurs je otvoren od 15. jula i trajaće do 15. septembra 2020. godine do 23 časa i 59 minuta.

Pravo učešća na konkursu imaju građani/ke koji/e žive u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, bez obzira na starosnu dob, i pišu na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili crnogorskom jeziku (ćirilicom ili latinicom, ijekavicom ili ekavicom). U slučaju da autori/ke pišu na nekom od drugih jezika (jezicima manjinskih naroda u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori), uz originalni tekst poslati prevod na jedan od navedena četiri jezika.

Učesnici/ce konkursa mogu poslati neograničen broj tekstova.

Autori/ke koji žele konkurisati treba da pošalju:

1. Osnovne podatke o sebi,
2. Originalnu bajku ili basnu za djecu,
3. Zapažanja o osnovnim problemima obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, ideje reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori (do 500 riječi – do jedne stranice).

Autori i autorke bajki ili basni za djecu moraju ispunjavati navedene uslove da bi prijava bila prihvaćena.

Svi/e koji/e žele pisati samo o obrazovanju treba da pošalju osnovne podatke o sebi i zapažanja o obrazovanju u državi u kojoj žive.

 

Pravo učešća na konkursu imaju samo originalni, do sada neobjavljivani i neizvođeni radovi.

Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja biće autorski radovi koji, osim što zadovoljavaju temeljne estetske i umjetničke norme, posjeduju i sadržajnu inovativnost, a odgovaraju na temu o kulturnoj raznolikosti.

Kao posebnu odliku teksta, selektorka bajki i basni cijeniće originalnost i savremenu formu.

Nagrade

 

Izabraćemo do 10 najboljih autora i autorki koji će na jednake dijelove podijeliti nagradni fond u iznosu od 3.000,00 KM. Nagradni fond ostaće nepromijenjen bez obzira na broj izabranih radova.

 

Rezultati konkursa

 

Rezultate konkursa i analizu odgovora o obrazovanju objavićemo 30. septembra 2020. godine na veb stranici projekta. Do 10 najboljih autora i autorki izabraće Aleksandra Čvorović, višestruko nagrađivana književnica iz Banjaluke.

Učešćem na konkursu autori i autorke bajki ili basni za djecu zadržavaju svoja autorska prava.

Nevid teatar zadržava pravo lektorisanja i prilagođavanja tekstova, jer ćemo na osnovu najljepših izabranih bajki ili basni za djecu štampati ilustrovanu knjigu (elektronska verzija će biti dostupna na veb sajtu projekta), kao i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju.

U okviru projekta biće organizovan dvodnevni obrazovni program u Banjaluci (27‒28.11.2020.). Prvog dana biće održano predavanja na temu obrazovanja djece i mladih u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišlјenja putem umjetnosti koje ćemo uživo prenositi a drugog dana realizovaćemo Javno čitanje najlјepših bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regiji i tom prilikom ćemo ugostiti do 10 najbolјih autora i autorki iz regiona.

Autori i autorke čiji tekstovi budu izabrani moraju do 1. novembra 2020. godine do 11 časova potvrditi svoje učešće u Javnom čitanju najljepših bajki i basni za djecu. O detaljima će biti obaviješteni putem elektronske pošte.

Boravak najboljih autora i autorki u Banjaluci je planiran od 26. do 29. novembra 2020. godine a sve troškove prevoza, smještaja i ishrane učesnika/ca u Banjaluci snosiće Nevid teatar. Maloljetni autori i autorke, čiji radovi budu nagrađeni, Banjaluku će posjetiti u pratnji roditelja/-staratelja koji će preuzeti novčanu nagradu u ime dobitnika.

Svi/e koji šalju svoje aplikacije biće uključeni u mrežu regiona na veb stranici projekta i na taj način će Vam biti omogućeno da proširite svoje popise kontakata koji mogu biti prilike za uspostavljanje partnerstva s ostalim kolegama i koleginicama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

 

Rezultati projekta

 

Implementacijom projekta „Obrazovanje kroz igru” Nevid teatar će omogućiti djeci, mladima i odraslima da kroz literarnu, audio i dramsku obrazovnu formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim raznolikostima i vrijednostima cjeloživotnog učenja i obrazovanja.

Jedan od fokusa projekta biće usmjeren na ugroženu i osjetljivu djecu u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori jer ćemo objaviti audio-knjigu najljepših bajki i basni za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Radi obrazovanja pozorišne publike kreiraćemo animirani mulitmedijalni pozorišni bonton a ciljevi projekta su i povećanje učešća i uticaja mladih i odraslih za pitanja koja utiču na programe međukulturalnog razvoja i reformi te unapređenje interkulturalnog dijaloga i poboljšanja društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

U okviru projekta, Nevid teatar će odigrati interaktivnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” i realizovati 20 dramskih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti u 10 gradova Srbije: Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Projekat će biti implementiran od jula do decembra u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Generalni medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.

„Obrazovanje kroz igru”, jedan je od 19 izabranih projekata koji se finansira u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost”, čiji je cilj dugoročna izgradnja mira i unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

No Comments

Post A Comment